“Mama, laat papa dat nou maar doen”

Vol goede moed waren M. en ik begonnen aan de montage van een, op het oog, eenvoudig Ikea kastje. Gewapend met M’s speelgoedgereedschap en dé beruchte handleiding trokken we ten strijde. Dit varkentje zouden wij samen wel even wassen. In de verpakking bevonden zich nog geen 10 planken, dus geen vuiltje aan de lucht zou je denken.

woman worker

Bij het monteren van deel 2 aan deel 3 begon ik echter al te twijfelen. Het showmodel in de winkel showde geen opstaand randje bovenop de kast, maar ons thuismodel liet eigenwijs wel degelijk een randje zien. Dus hoppakee uit elkaar en opnieuw beginnen. Een fout is menselijk en bovendien zaait een Ikea handleiding zelfs bij de doorgewinterde klusser verwarring.

Poging 2 bood ook geen soelaas. Opnieuw dat verdraaide randje. Hoe kon het nou toch? Ik raakte gefrustreerd en begon te mopperen. Het leek alsof M. in de spiegel keek. Hij zag met lede ogen aan hoe, niet alleen hij, maar ook zijn moeder bloedchagrijnig wordt als iets niet lukt. “Mama, laat papa dat nou maar doen”, zei hij sussend. Hoe lief hij zijn opmerking ook bedoelde, het effect was het tegenovergestelde. Ik moest en zou dat kastje in mijn eentje, zonder hulp van de man des huizes, in elkaar krijgen.

Zou YouTube het antwoord hebben op al mijn vragen? Zoeken op een instructievideo van desbetreffende kast leverde van alles op, maar bestond in principe uit twee soorten: snelle handige klussers die voor het gemak de video op driedubbele snelheid afspeelden en moeders die aantonen hoeveel leuke fröbeldingen je met de kast kunt doen. Maar een simpele video voor iemand die worstelt, zoals ik, was niet te vinden.
Dus maar weer even zelf aan de slag. Alles weer uit elkaar en toch maar opnieuw elke plank nauwkeurig bekijken. Er waren 3 soorten: grote planken voor boven en onder, latten voor boven en onder en kleine planken als tussenschotten. En elke plank in zijn soort oogde identiek. Toch? Voorgeboorde gaatjes op gelijke hoogte en sleuven even diep. Of… hé wacht… zit daar nou toch een minuscuul gaatje net 2 millimeter naar rechts? Eureka! Mijn timmermansoog had toch verschil gespot en vervolgens was het varkentje in een oogwenk gewassen.

Maar lieve mensen van Ikea, waarom? Waarom begint de handleiding met de onderste plank uit de verpakking terwijl deze er, met minimaal verschil, hetzelfde uitziet als de bovenste plank? De alleronderste plank! En nee, de onderkant van de verpakking lag NIET bovenop! En als het dan toch niet op volgorde kan, om welke onverklaarbare reden dan ook, misschien kunnen jullie dan de juiste volgorde aangeven met A, B, C etc.? Het scheelt onnodige frustratie en naar verwachting ook onnodige telefoontjes richting jullie klantenservice.
Of organiseert die klantenservice soms 1 keer per kwartaal een themaborrel met een heuse: ‘hoe-frustreer-je-de-klant-ideeënbus’? Ik verwacht natuurlijk wel dat het dan de meest hilarische en memorabele borrels zijn. Dan deel ik de frustratie de volgende keer met plezier ook met de medewerkers van Ikea. Proost!

3 reacties

 1. Jan Dekker

  Als vader en (handige ) klusser heb ik vaak geroepen geduld is een schone zaak! En zie met de handige meneer M als hulp gaat alles lukken ,als je maar geduld hebt.Ik bel wel als ik weer een klusje heb haha.

 2. Nico van Leersum

  Hallo Sjors,

  Teken eerst een fiets.
  Als je dat lukt en de trappers kunnen echt het achterwiel draaiend krijgen, dan kan je elke Ikeameubel in elkaar zetten.
  Veel succes.

Laat een bericht achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s