Laat ik me hier wegjagen?


Huizen vliegen in Amsterdam niet langer als warme broodjes over de toonbank, maar worden brutaal onder je neus weggegrist. Kopers hebben geen boodschap aan de ongeschreven regels van de straat waarin ze gaan wonen, laat staan dat ze zich ook maar iets aantrekken van het woongenot van hun voordeurgenoten. Onze buurt is in nog geen jaar tijd veranderd van een rustige groene oase in de stad naar een plek waar groen vooral een sta-in-de-weg is. Benedenwoningen krijgen een uitbouw en de bomen moeten wijken. Benedenwoningen krijgen naast een uitbouw ook nog een schuur annex gastenverblijf en nog meer groen moet plaatsmaken. En mocht er dan een schaars stukje onbebouwd blijven dan verdwijnt het groen en verschijnen er…juist ja…geplaveide tuintjes.

Het verdwijnen van al het groen is slechts één schrijnende verandering. Al meer dan anderhalf jaar proberen we een benedenwoning met een tuin te kopen maar aangezien onze financiële middelen niet tot de hemel reiken, vissen we met velen in dezelfde vijver en dus heel vaak achter het net. En ik vind het geen probleem om een biedingsproces te verliezen van mensen die nieuw geluk vinden in die woning, integendeel. Wel maakt het me moedeloos als blijkt dat we het weer eens hebben afgelegd tegen investeerders. Van die types die met hun portemonnee wapperen en probleemloos tienduizenden euro’s boven het bod van normale mensen gaan zitten. Een verbouwinkje er tegenaan, een uitbouw erbij en hoppakee voor een paar ton meer weer door verkopen. Liefdeloos maken zij eigenhandig de toch al zo hysterische woningmarkt kapot. Zij geven niet om wat de buren vinden, het maakt hen niet uit of je buren door de aanbouw van vier meter continu in de schaduw zitten. Allemaal veranderen ze in egoïstische Dagobert Ducks zodra ze de euro’s zien fonkelen. Als aanpassingen worden gedaan om het leefgenot van mensen te vergroten dan kan ik me daar in vinden, maar de huidige tendens heeft niets meer met sociaal leefgenot te maken. 

Ik mis mijn oude buurvrouw die tot op hoge leeftijd in haar tuin het onkruid wiedde en die in het voorjaar zich verheugde om de tuinkabouter in de tuin te zetten zodat haar buurjongetje op 1 hoog iets leuks had om naar te kijken. Ik mis de sociale controle waarbij ik niet iemands deur platloop maar waarbij het wel opvalt als de post blijft liggen of de gordijnen al even ongeopend zijn gebleven. Ik mis de (enigszins) sociaal-economische gelijkheid in de buurt. En, eerlijk is eerlijk, ook mis ik de kans om eigen woondromen uit te laten komen. 

Wordt het dan tijd dat we eieren voor ons geld kiezen en de stad verlaten? Laten we ons wegjagen door de huidige tendens? Of keten ik me straks juist vast aan de boom in de tuin van de onderburen om vast te houden aan dat wat ooit was? Word ik een zure zeur die meewarig terugdenkt aan die goede oude tijd en hardop mopper als ik mijn fiets weer eens niet voor de deur kwijt kan?

Nee! Ik wil niets van dat alles, ik wil met plezier leven in de stad waar ik al sinds mijn achttiende woon en waar mijn kind is geboren. Met plezier wonen in de buurt waar ik zo verliefd op was. In mijn eentje kan ik echter de markt niet veranderen dus ja, als het woonplezier er echt niet meer is dan worden het misschien toch eieren voor ons geld…

3 reacties

  1. Gré

    Wow….heftig! Ik heb me nooit gerealiseerd dat dit ook het wonen in de grote stad betekent, en schrijnend hoe je mooie, gezellige buurtje naar de knoppen gaat! Laat de moed niet zakken en het hoofd niet hangen, daarmee red je in ieder geval je buurtje niet! XX

  2. dlhopman

    Niet doen hoor Sjors! De aanhouder wint!

  3. Wat een fantastische beschrijving van de situatie die, inderdaad, bij jullie in de buurt onwijze vormen aanneemt!

Laat een bericht achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s