Nep nep nep


Nepnieuws is dat het woord van het jaar? Is het een woord dat je kende voor 2017 of voor Trump aan de macht kwam? Nepnieuws associeerde ik alleen met dictatoriale landen en landen waar censuur de normaalste zaak van de wereld is. Tot nu, tot het moment dat het nieuws zich als livestream aan onze ogen voltrekt.

Vorige week zag ik een filmpje op de website van de Volkskrant waarbij een journalist verschillende nepberichten de revue liet passeren. Beelden van rassenrellen in Amerika, al vreselijk genoeg van zichzelf, die worden ingezet voor stemmingmakerij. Namelijk voor een zogenaamd gewelddadig incident in Litouwen met islamitische vluchtelingen.Met open mond en een brok in mijn keel heb ik er naar gekeken. Dat wij ons dit zomaar op de mouw laten spelden, dat wij dit nog geloven ook!

Ondertussen zag ik op mijn Facebook tijdlijn posts voorbij komen over Sinterklaas. “De NPO heeft toegezegd dat piet zwart blijft bij zoveel duizenden likes”. Enkele dagen later: “ook Amsterdam en Rotterdam hebben toegezegd dat…” Even los van de hele discussie en even los van wat jouw of mijn mening hierover is, elk nadenkend mens snapt toch dat dit de grootste nonsens is. Hoe zou het uberhaupt mogelijk zijn dat een programma als het Sinterklaasjournaal dit aanpast in een script dat allang geschreven is, beelden die allang geschoten zijn en afleveringen die allang op de plank liggen?

Wij mensen zijn in staat om zelfstandig na te denken maar als het nepnieuws ons bevalt, als het in ons straatje past dan slikken we het voor zoete koek. Tegelijkertijd vraag ik me wel af hoe we nep van echt kunnen onderscheiden. Zelf verslind ik de actualiteiten niet, lees eerder koppen dan de volledige inhoud en daarmee lijk ik een uitermate geschikt slachtoffer dat nepnieuws aanneemt voor waarheid. Toch is dat niet helemaal het geval. Hoe gekleurder het nieuwsbericht gebracht wordt, hoe meer ik vraagtekens voel oppoppen in mijn hoofd. Niet perse met de vraag of het waar is, maar eerder met de vraag waarom het nieuws zo gebracht moest worden. Zo vooringenomen en vaak zo kwaadwillend richting een groep mensen.

Natuurlijk zetten alle media, alle politieke partijen, multinationals en noem ze maar op, het nieuws naar hun hand. De Telegraaf brengt een bericht op een andere manier dan de NOS en een linkse partij vliegt een feit net iets anders aan dan een rechtse partij. Maar dat is anders, dat is nieuws waarbij de invalshoeken verschillen, waarbij andere details worden benadrukt. Ook daar kun je van alles van vinden. Maar nepnieuws, nieuws dat niet bestaat maar slechts wordt gecreëerd voor eigen gewin, voor opruiing? Dat moeten we toch niet willen?

Het filmpje heeft me aan het denken gezet. Ik wil me laten voeden door tegengeluid en door mensen die wel bovenop de actualiteit zitten en deze in twijfel trekken. Nepnieuws, een gedrocht dat zich dankzij sociaal media als een zeer besmettelijk virus over de wereld verspreid. Hoe kunnen we dit stoppen en hoe kunnen wij nep van echt onderscheiden? Wil jij ook aan het denken gezet worden? Check dan even dit filmpje!

1 reactie

  1. Gré

    Inderdaad: Altijd zelf blijven nadenken en je niet gek laten maken door wie dan ook!
    Goed gedaan Georgette……

Laat een bericht achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s