Als een baksteen


Als ouder herken je je ongetwijfeld in het leed dat zwemles heet. Week in week uit breng je het kroost naar het zwembad en zelf krijg je wekelijks bijna een appelflauwte van de zinderende hitte. Maar als het geliefde kind dan eindelijk A heeft gehaald dan roep je dat het al die moeite waard was (hoop ik althans).
Dat hoopten wij ook…. maar nu tweeënhalf jaar later is de moed ons voor de zoveelste keer in de schoenen gezonken. Het zwembadpersoneel vraagt je nog net niet op de man af om een zeikende ouder te worden. Maar, voor ons als leek, lijkt het alsof je hen slechts betaalt voor de opvang van je kind terwijl jij die beruchte appelflauwte krijgt in plaats van het behalen van een diploma.

Elke maand weer de vraag hoe het gaat en elke maand een antwoord waar je niets mee kunt. Ligt het in maart aan de schoolslag, is het in april de borstcrawl en blijkt in mei dat er eigenlijk helemaal geen kracht in de benen zit. En elke maand weer slik je het, niet voor zoete koek maar als een grote zure bom, de zuurste die er is. In M.’s geval bereiden we ons elke maand weer voor op promotie naar het volgende niveau. Iets waar hij zelf rijkhalzend naar uit kijkt. Doorgaans is het echter zonder positief resultaat.

We mailen de zwemschool met een positief, licht kritisch maar altijd opbouwend verhaal. Hebben telefonisch contact waarin we toelichten dat M. het liefst bescheiden in een hoekje staat en dus stimulans nodig heeft. En dan nog dat maandelijkse gesprek aan de rand van het zwembad. Nooit boos, altijd vriendelijk maar levert het iets op? Nee, eerlijk gezegd niet.

Zo ook weer afgelopen maand, om moedeloos van te worden. Geen kracht in zijn benen en dus geen schijn van kans om voor de zomervakantie een diploma op zak te hebben. En nee, echt, we zijn NIET ongeduldig. Bovendien hebben wij altijd de stelregel gehad dat M. het leuk moet hebben en zolang dat het geval is, stappen we niet over. Dit keer echter na de zoveelste verloren maand, zag je ook bij onze dappere zwemmer het plezier verdwijnen.

En dus stapten we over naar een andere zwemschool. Eentje met persoonlijke aandacht en eentje waar M. na vijf minuten geen schaamte en verlegenheid meer kende. En wat blijkt? M. heeft kracht genoeg maar gebruikt het volkomen verkeerd. Na tweeënhalf jaar zwemt hij zijn eerste volle baan en beweegt volkomen verkrampt. Daar gaat veel kracht in zitten! Hoe kan dat? Hoe kun je al die jaren oefenen en geen techniek hebben. Ik kon wel janken. Niet om het geld, niet vanwege die appelflauwtes maar vanwege M. Dat arme kind dat al die tijd heeft geploeterd maar toch bleef drijven. Mijn hart brak toen de juf vertelde hoe erg ze het vond. Tegelijkertijd gloorde heel veel hoop aan de horizon. Deze juf zag het en deze juf begreep hem! Ik maakte een jubeldansje terwijl de tranen over mijn wangen biggelden.

Het goede nieuws? M. zwemt sinds twee weken honderden meters per les en leert de mooiste drijvende ster die er bestaat. De juf kent zijn naam en kent zijn zwaktes. Zijn naam, samen met die van anderen, galmt door het zwembad met de ene keer een verbeterpunt en de andere keer een enorm compliment. Die appelflauwtes…die zijn het nu inderdaad allemaal waard. En de oude zwemschool? Die is, wat mij betreft, gezonken als een baksteen!

6 reacties

 1. Jan

  Ja het is net als in het bedrijfs leven een woord van waardering of een schouderklopje doet veel meer als10€ meer in de maand.Maar ik heb het gezien de badjuf en de badmeester zagen hem staan of in dit geval liggen en de klik was er en hij ging zelfs de eerste keer al met sprongen vooruit.Zo zie je maar een beetje aandacht doet wonderen,ik ben blij dat je de stap hebt gezet om te veranderen ,geen twijfel mijn compliment,op naar de A status!!

 2. lmgroot

  Verzonden vanaf mijn Samsung Galaxy-smartphone.

  1. Wies Groot

   Mooi stukje weer.
   Bundelen en uitgeven Georgette.

   1. Wat ontzettend lief en een heel goed idee!

 3. mamaisthuis

  Mooi geschreven en herkenbaar. Dochterlief kon prima zwemmen maar ze mocht maar niet afzwemmen. Overstap naar een kleine prive zwemschool met persoonlijke aandacht deed wonderen, in een mum van tijd haar A en B diploma. Succes!

  1. Wat fijn! Voor haar zelfvertrouwen ook zo belangrijk! Toen ik dit schreef stapten we net over, zo’n 5 maanden geleden en nog een paar weken en B is ook in the pocket. De kracht van persoonlijke aandacht is maar weer eens bewezen.

Laat een bericht achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s