Zo help ik je juist niet


Lieve M,

Deze brief schrijf ik je omdat ik me besef dat ik het, de afgelopen dagen, niet goed heb aangepakt. Ik wil je zo graag helpen zodat je het op school iets makkelijker hebt, maar volgens mij help ik je juist niet. In plaats van je de ruimte te geven om thuis te kunnen ontspannen, bedenk ik allemaal dingen die je moet. We moeten ’s ochtends tafels oefenen, we moeten ’s middags een kwartiertje rekenen, je moet op tijd naar bed en je moet je concentreren.

Terwijl ik maar praat en praat en zeg hoe graag ik je wil helpen, zie ik dat bij jou de paniek in je ogen schiet. En wat doe ik? Ik praat door en geef je dus eigenlijk geen kans om mij te stoppen.

Hoe goed ik het ook bedoel, hoe vaak ik ook zeg dat fouten maken mag en dat niet alles altijd perfect hoeft te zijn, ik besef me nu pas hoe tegenstrijdig ik me gedraag. “Kom op M. net wist je 8×7 in een keer en nu weet je 7×8 opeens niet? Concentreer je nou toch eens!” Dus ik zeg dat fouten maken mag, om vervolgens een fout te bestraffen. Geen wonder dat je hoofd overloopt van spanning en dat spijt me echt heel erg.

Ik gun je de wereld, een wereld waarin jij ontspannen kunt leven zodat je kunt groeien en je jouw bijzondere eigenschappen kunt gebruiken in plaats van dat ze tegen je werken. De wereld heeft namelijk mensen zoals jij heel hard nodig. En ondanks dat ik al jouw mooie kwaliteiten zie, geef ik je toch het gevoel dat je het niet goed doet. Vind ik dat dan echt? Nee, absoluut niet. Integendeel, ik ben juist apetrots op jou. Trots omdat ik zie hoe je bent gegroeid en hoe knap jij jouw eigen filter hebt gebouwd. Alleen maak ik, net als iedereen, fouten en doe ik precies wat ik niet zou moeten doen.

Dus vanaf nu probeer ik het anders te doen. Als je straks thuis bent, dan lees je deze brief en daarna mag jij praten. Mag jij zeggen hoe je je voelt als ik weer eens praat en praat en praat. Ik wil je heel graag helpen en jij mag zeggen hoe. Dan zoeken we samen de juiste weg en beloof ik dat ik beter naar je zal luisteren.

Want M. onthoud een ding alsjeblieft, ik hou van jou met heel mijn hart en zal je als een leeuwin beschermen, zal je de ruimte geven als een vossenmoeder en zal op je vertrouwen omdat je dat verdient.

Dikke kus

Mama

Laat een bericht achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s