Het jaar van het hart

Hoe was jouw jaar? Was 2018 een beetje aardig voor je of heeft het je ook alle hoeken van je hart laten zien?

2018 was voor mij het jaar van het hart. Mijn hart werd gebroken, ik heb het verpand, het is vermorzeld, geëxplodeerd door liefde, sneller gaan kloppen en verschrompeld door hartzeer. Kortom, alle hoeken van mijn hart heb ik gezien, gevoeld en doorleefd.

Het mooie van het hart is dat het flexibel is en dat het net zo snel weer openspat van vreugde als dat het verschrompelde door verdriet.

Mijn hart brak dit jaar door het gevoel van machteloosheid bij het zien van M.’s worsteling. Hij vocht zich dapper een weg naar boven via diepe dalen en hoge pieken. Als moeder kon ik een steun in de rug zijn en proberen hem te begeleiden op de weg naar boven. En dat is gelukt! Mijn hart barst uit elkaar van vreugde en liefde als ik zie hoe M. gegroeid is. Hij is gegroeid en heeft zich niet gevormd naar de jas die hij droeg en hem niet lekker zat, maar hij heeft zijn eigen jas ontworpen. Eentje die hem als gegoten zit, eentje waarin hij zichzelf kan zijn en al zijn eigenschappen hun eigen plek hebben. Het is de mooiste jas die ik ooit heb gezien. En door die worsteling van M. kwam ik op het spoor van hooggevoeligheid, HSP, hoogsensitiviteit of geef het de naam die je wilt. Ik voelde me bevrijd maar vond tegelijkertijd ook het hokje waarin ik pas.

Ik heb mijn hart verpand aan de kennis over hooggevoeligheid. Het raakt aan zoveel van mij maar ook van M. Hij en ik ervaren situaties anders dan anderen, soms wat heftiger maar soms ook als een lawine aan emoties en prikkelingen. Van keihard werken worden wij niet moe maar van een periode non stop heftige emoties raken we opgebrand. Tegelijk is het ook een voorrecht om ‘zo te zijn’. Onze mensenkennis is vaak spot-on, onze kat-uit-de-boom-kijk-natuur zorgt ervoor dat we niet vaak verrast worden en we kijken overal dwars doorheen. Geen maniertje, geen houding zet ons op het verkeerde been. En al die opgedane kennis heeft mijn, vaak racende, hart rustig gemaakt.

Mijn werkhart ging dit jaar ook sneller kloppen. Van de gebaande paden af om nieuwe paden te verkennen. Uit mijn comfort zone om mijn grenzen te verleggen. Het was wrang en zoet tegelijk, het was tegen de klippen op en heel soms met de stroom mee. Buffelen en regelmatig peentjes zweten, maar wat heb ik veel geleerd.

Niet veel later werd mijn hart verschrompeld door het hartzeer van mijn vader. Alsof iemand mijn hart onder zijn schoenzool verpletterde. Keihard sloeg de onzekerheid me om de oren. Dit mocht niet, dit kon niet, maar boven alles moest dit vooral goed gaan! In een periode waarin mijn hart als een boksbal heen en weer werd geslingerd door andere omstandigheden, trok opeens iemand aan de handrem. De wereld stond plotseling stil en mijn hart lag als een uitgewrongen washandje op straat. Ik had behoefte aan lucht, ruimte maar vooral aan positiviteit. En die was er! Op de valreep voor kerst werd mijn vader succesvol geopereerd en ziet de wereld er gelukkig heel veel zonniger uit. Zijn hart klopt weer zoals het hoort en mijn hart is daarmee ook hersteld.

En toch had ik dit allemaal niet willen missen, want het maakt me tot wie ik ben. Ook in het nieuwe jaar leef ik het leven met hart en ziel en zal ik nog steeds mijn hart blijven volgen.

Voor 2019 wens ik jullie een jaar toe waarin je je hart laat spreken, je ruimhartig mag zijn, je hart opbloeit en je van je hart geen moordkuil maakt. Leef hartstochtelijk en kies het pad waarvan je hart sneller gaat kloppen!

4 reacties

  1. Jan

    Jij hebt mijn hart weer normaal laten kloppen door je liefde voor M maar ook voor mij ,mijn het nieuwe jaar ga ik met veel optimisme tegemoet .Dank voor je onvoorwaardelijke liefde voor ieder die je dierbaar zijn❤️❤️ Je vader

  2. Marianne

    Gefeliciteerd met het goede verloop van de operatie en geniet met elkaar van het nieuwe jaar! 🍾

    1. Dank je wel! Beetje laat maar voor jullie ook een heel mooi jaar!

Laat een bericht achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s